The DSA Show Me Tell Me Test - Questions and Answers

1.)

Question: Open the bonnet, identify where you would check the engine coolant leve and tell me how you would check the engine has the correct level.

Answer: Identify the engine coolant tank and check the minimum and maximum level indicator displayed on the side of the tank. If the coolant is below the minimum mark, more coolant (water) will need to be added. To do this, unscrew the tank cap when the engine is cold and pour in coolant until the maximum mark is reached.

2.)

Question: Open the car bonnet, identify where the brake fluid reservoir tank is and tell me how you would check that you have a safe level of hydraulic brake fluid.

Answer: Identify the hydraulic brake fluid reservoir tank and check the brake fluid level against the minimum / maximum level indicator.

3.)

Question: Show me/explain how you would check that the power assisted steering is working before starting a journey

Answer: If the steering becomes heavy, the power assisted steering may be faulty. Before starting a journey two simple checks can be made: 

1) Gentle pressure on the steering wheel, maintained whilst the engine is started, should result in slight but noticeable movement as the system begins to operate.

2) Turning the steering wheel just after moving off will give an immediate indication that the power assisted steering is functioning correctly.

Steering should be very easy as the car begins to move off if all is working as it should.

4.)

Question: Open the bonnet and tell me how you would check that the engine has sufficient oil.

Answer: Identify the dipstick, remove the dipstick and wipe clean the end where the minimum and maximum level indicator is and fully reinsert. Remove once again and check the oil level against the minimum and maximum markings.

5.)

Question:Tell me how you would know if there was a fault with the anti-lock braking system

Answer: A warning light should illuminate if there is a fault with the anti-lock braking system

6.)

Question: Tell me how you would switch on the rear fog lights and explaine when you would use them.You do not need to exit the vehicle.

Answer: Operate switch (turn on dipped headlights and ignition if necessary),check warning light is on explain use

7.)

Question: Tell me how you would check that the brake lights are working on the car 

Answer: Whilst pressing the brake pedal, make use of reflections in windows, garage doors, etc. Or ask someone to help 

8.)

Question: Tell me how you would check that the brakes are working before starting a journey.

Answer: Just as you move off operate brakes. They should not feel spongy and the car should not pull to one side.

9.)

Question: Tell me how you would check that the headlights and tail lights are working.

Answer: Turn on the ignition and then the lights. I would then walk around the car ( As this is a" tell" me question , you do not need to physically check the lights )

10.)

Question: Tell me how you would check that the direction indicators are working . You dont need to exit the vehicle.

Answer: Explain that you would operate the switch ( turn on ignition if necessary ) and then walk round the vehicle ( as this is a tell me question you dont need to physically check the lights } 

11.)

Question: Tell me where you would find the information for the recommended tyre pressures for this car and how tyre pressures should be checked.

Answer: Information will be found using the car manufacturer's guide/manual. Check the tyre pressures by using a reliable pressure gauge when the tyres are cold. Don't forget the spare tyre and remember to refit the valve caps.

12.)

Question: Tell me how you switch your headlight from dipped to main beam and explain how you would know the main beam is on

Answer: Operate switch (with the ignition or engine on if necessary), check the main beam is on

13.)

Question: Tell me how you make sure your head restraint is correctly adjusted so it provides the best protection in the event of a crash.

Answer: The head restraint should be adjusted so the centre part of the head restraint is at least as high as the eye or top of the ears, and as close to the back of the head as is comfortable. Note; some restraints might not be adjustable.

14.)

Question: Tell me how you would check the tyres to show that they have sufficient tread depth and that their general condition is safe to use on the road.

Answer: A safe tyre will have no cuts or bulges on the sides. Legally, the tread depth must be at least 1.6mm across the central 3/4s of the breadth of the tyre and around the entire outer circumference and can be measured using a tread depth gauge.

THE SHOW ME QUESTIONS BELOW ARE DONE WHEN YOU ARE DRIVING THE CAR ON TEST

1.)  When it is safe to do so , can you show me how you wash and clean the rear windscreen ?

2.) When it is safe to do so, can youshow me how to wash and clean the front windscreen ?

3.) when it is safe to do so, can you show me how you would switch on your dipped headlights ?

4.)When it is safe to do so, canyou show me how you would set the rear demister ?

5.) when it is safe to do so , can you show me how to operate the horn ?

6.) When it is safe to do so , can you show me how to demist the front windscreen ?

7.) Whenit is safe to do so , can you show me how you would open and close the side window ?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

How to' videos

 

 

How to pass the theory test: official DSA guide

 

Official DSA car practical test - Are you ready?

 

Independent driving in the driving test

 

Take your instructor on your driving test

Prices

Driving lesson prices: first 5 lessons for £15 each, saving up to £40. Block booking discounts...Read More

I've Passed

Take a look and see all the people who have passed their test with me...Read More